La influència de la família és fonamental en el desenvolupament de la persona i en la seva actitud davant la vida. Facilita’ls des de petits el diàleg, parla-hi sobre les seves vivències, ajuda’ls a cercar solucions als problemes que tenguin. Posa’ls i explica’ls normes de convivència.
Encara que cal ser molt prudents ja que els adolescents es troben en un moment de canvis, hi ha determinats comportaments, i com es manifesten, que poden ser indicatius o poden fer sospitar que s’estan iniciant en el consum de drogues o que abusen de les noves tecnologies.
Quins senyals es poden detectar?
- Canvi brusc de comportament: més esquiu, més reservat, reaccions agressives a les preguntes…
- Procura no donar explicacions del que fa i com i on es gasta els doblers.
- Disminució del rendiment escolar, abandonament dels estudis.
- Aïllament físic o està molt de temps a la seva habitació.
- Abandonament d’aficions.
- Canvis bruscs d’humor.
- Altres.
Què podem fer davant aquestes senyals?
Si sospitam que els nostres fills inicien un consum o abusen de les noves tecnologies:
- Acosta-t’hi i comenta-li què et preocupa.
- Informa’t sobre la vida que du sense pressionar-lo, comenta-li les coses que et fan dubtar i si les seves respostes no coincideixen amb el que has vist, torna-li a plantejar les teves preocupacions i deixa que s’expressi.
- Si has vist indicis de consum, demostra-li el que has vist i demana-li que t’expliqui què li passa.
- Si et reconeix algun consum o abús d’algun comportament, comenta-li els perills que se’n poden derivar i motiva’l per acudir conjuntament o de manera individual a un professional que l’assessori sobre els riscs del consum que fa.
- Assessora’t per un professional. Depenent del seu comportament i de les teves sospites, fes passes i tria amb quin professional parlar (equip tècnic del centre on estudia, metge de referència, centre d’atenció a les addiccions…).